Ekonomi

Microsoft-OpenAI yatırımı AB soruşturmasını atlattı

Microsoft Corp (NASDAQ:MSFT) için önemli bir gelişme olarak, şirketin ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ye yaptığı 13 milyar dolarlık önemli yatırım, Avrupa Birliği düzenleyicileri tarafından resmi bir antitröst soruşturmasını atlamaya hazırlanıyor. Konuya aşina kaynaklar Çarşamba günü AB’nin yatırımın bir satın alma teşkil etmediğine karar verdiğini belirtti. Bu karar, Microsoft’un bu tür soruşturmalara sıklıkla eşlik eden sıkı düzenleyici inceleme veya potansiyel kısıtlayıcı çözümlerle karşılaşmayacağı anlamına geliyor.

AB’nin Ocak ayındaki ilk tutumu, anlaşmanın bölgenin birleşme kuralları kapsamına girebileceğini düşündürüyordu. Ancak OpenAI’nin yönetim kurulunda oy hakkı olmayan bir koltuğa sahip olan Microsoft, geçen yılın sonlarında yapay zeka firmasının herhangi bir parçasına sahip olmadığını açıkladı.

Bu gelişmeye rağmen, Microsoft düzenleyici ilgiden tamamen uzak değil. AB rekabet otoritesi, büyük dijital pazar oyuncuları ve üretici yapay zeka geliştiricileri arasındaki ortaklıkları incelemeye devam ediyor ve bu da pazar güçlerine yönelik kapsamlı soruşturmalarla sonuçlanabilir.

Microsoft-OpenAI ortaklığı diğer yargı alanlarından da gayri resmi ilgi görüyor. Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, anlaşmanın İngiliz şirketleri arasındaki rekabet üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir soruşturma başlatıp başlatmamayı düşünüyor. Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri’nde Adalet Bakanlığı ve Federal Ticaret Komisyonu’nun kendi soruşturmalarını değerlendirdiği bildiriliyor.

Bu tür soruşturmaların riskini azaltmak için Microsoft aktif olarak diğer yapay zeka şirketleriyle işbirliği arayışında. Yılın başlarında, Fransız startup Mistral AI ile bir ortaklık duyurmuştu.

AB’nin kararına ilişkin haber ilk olarak Çarşamba günü Bloomberg News tarafından bildirildi. Ne Microsoft, ne OpenAI ne de Avrupa Komisyonu sözcüsü konuyla ilgili sorulara hemen yanıt vermedi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

kiziltepehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu