Teknoloji

Mahfi Eğilmez Uzaya Gitmek İçin Nelerden Vazgeçildiğini Analiz Etti

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun maliyetini analiz eden Mahfi Eğilmez, ‘Bu işi yapmasaydık aynı maliyetle ne yapabilirdik?’ sorusunu yöneltti.

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomi ve finansın temel konularından biri olan maliyet-fayda analizine, gündemdeki uzay yolculuğu perspektifinden baktı.

Eğilmez, Kendime Yazılar adlı internet sitesinde ‘Fayda Maliyet Analizi’ başlıklı makalesinde ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun maliyetlerini inceledi.

“Hiçbir katkımız olmayan, bize hiçbir katkısı olmayacak bir uzay gemisiyle…”

Eğilmez, “Bizim hiçbir katkımız olmayan, bize hiçbir katkısı olmayacak bir uzay gemisiyle bir Türk astronotunu uzaya göndererek, uzay gemisinin sahiplerine 55 milyon dolar ödeyerek nelerden vazgeçtik?” alternatif maliyet kavramına güzel bir örnek.” Eğilmez, “Bazıları için bu tercih edilen bir yatırım, bazıları içinse bir yatırımdır.” “Buna göre tipik bir gösteriş yatırımıdır” dedi.

“Bu işi yapmasaydık aynı maliyetle ne yapabilirdik?”

‘Bu işi yapmasaydık aynı maliyetle ne yapabilirdik?’ Soruya yanıt veren Eğilmez, “Hangi kategoriye girerse girsin ülkeye getirisi olmayacak bir maliyet yüklediği, karşılığında yapılabilecek birçok faydalı yatırımdan vazgeçildiği açıktır.”

“Güney Kore’nin eğitim ve teknolojiye yatırımları”

Kuzey Kore örneğini veren Ekonomist Eğilmez, ülkenin komşusu Güney Kore’nin de benzer birçok yatırım yaptığını, eğitim ve teknolojiye yaptığı yatırımlarla dünya markaları yarattığını, satış yaparak gelişmiş ülkeler arasına girdiğini belirtti. onları dünyaya.

“Halkı yoksulluk içinde yaşıyor ama uzaya füze fırlatan başkanlarıyla gurur duyuyorlar.”

Kuzey Kore tarafından başlatılan füzelere rağmen, askeri endüstri yatırımları ve silahları, kişi başına gelirinin Güney Kore’nin otuzuncu olduğunu ve ekledi: “Halkı yoksulluk içinde yaşıyor, ancak füzeler fırlatan başkanlarıyla gurur duyuyorlar. uzayın içine.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu