Haber

İstanbul’da neden kar yağmıyor? Uzman nedenini açıkladı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Sorumlusu Adil Tek, İstanbul’da meteoroloji, valilik ve AKOM’un uyarılarına rağmen beklenen kar yağışının gerçekleşmemesinin nedeni hakkında açıklama yaptı. “Şehir bir ısı adası” diyen Tek, şunları ekledi: “Sorun sıcaklıkların yeterince düşmemesi. Şehrin kendi iç enerjisi, şehrin araçlarının egzozu diyelim, araçlardan kaynaklanan enerji, enerji. Şehirdeki ısınmadan, hareketlilikten, yani şehrin yaydığı ısıdan kaynaklanan bir ısı adası diyoruz.” “Mesele şu ki şehrin sıcaklığı kırsal bölgeye göre biraz daha yüksek” dedi.

“YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ VERİLERLE ÖNGÖRÜLER YAPILMALI”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM geçtiğimiz günlerde tarih ve saat vererek, İstanbul’un bazı bölgelerinde kar kalınlığının 10 ila 20 santimetreye ulaşabileceğini bildirmişti. Ancak yüksek kesimler dışında beklenen kar yağışı düşmedi. Hava durumu iddiaları ve kar yağışı ihtimalini değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Lideri Adil Tek, “Geçmişte yapılan tahminlerde ara ara kar yağışı veriliyordu. Özellikle İstanbul merkeze kar yağışı gelmiyordu. Bunun nedenlerinden biri de kar yağışı olmamasıydı. atmosferik modellerde yüksek çözünürlüklü veriler.” “Bazı tahminler yapıldı. Dolayısıyla daha detaylı bölgesel tahminlerin, daha yüksek çözünürlüklü bölgesel tahminlerin yapılması gerekiyor” dedi.

‘KAR YAĞIŞI İÇİN DENİZ SUYU SICAKLIĞININ 8 DERECEYE DÜŞMESİ GEREKİR’

Tek, ‘En büyük handikaplardan biri öncelikle sıcaklık. Son hava durumu sistemlerine baktığımızda İstanbul için sıcaklığın eksi 1 ile 4-5 derece arasında değiştiğini görüyoruz. Bu aslında çok kritik bir seviye. Sıcaklık sıfırın altına düşmeye başladığında kar yağışı da normal şekilde yağmaya başlıyor. Ancak bu 2-3 derecelik sıcaklık farkındaki hatalar yağışın şeklini değiştirmektedir. Sıcaklık 3-4 derecelere ulaştığında yağış şekli çoğunlukla yağmur veya karla karışık yağmur şeklinde devam ediyor. Bu sıcaklık iddiasındaki engeller varsayımları biraz daha zorlaştırıyor. Bu yüzden bazen hatalar meydana gelebilmektedir. Tahmin modellerinden elde edilen sonuçların yanı sıra yorumlar da var ancak özellikle İstanbul’da deniz suyu sıcaklıkları bu kar yağışının önlenmesinde oldukça etkili. İstanbul’da kar yağışının oluşması için deniz suyu sıcaklığının 8 dereceye düşmesi gerekiyor. İstanbul’da bugünlerde deniz suyu sıcaklığı 10 ila 11 derece arasında değişiyor. Merkezin elbette bir ısı adası etkisi var. Ancak sıcaklıkları biraz daha yumuşatır ve eksi değerlere düşmesini engeller. Bu nedenle yağışlar çoğunlukla yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde devam etti” dedi.

“SİLİVRİ’YE GELEN KAR İSTANBUL’DA YAĞMUR’A DÖNÜYOR”

İstanbul’un merkezine kar yağışının düşmemesinin bir diğer nedeninin de şehrin ısı adası olması olduğunu belirten Tek, “Sisteme baktığınızda kar Silivri’ye kadar geliyor, İstanbul’a gelince ise kar yağıyor. yağmur ve karla karışık yağmura dönüşüyor. Ama İzmit’ten sonra Düzce’ye doğru aynı sistem kar yağışı şeklinde devam ediyor. Buradaki sorun sıcaklıkların yeterince düşmemesi. Şehrin kendi iç gücü, şehrin araçlarının egzozu diyelim, araçların ürettiği güç, ısınmanın ürettiği güç, şehirdeki hareketlilik yani bir şehrin yaydığı ısı. “Isı adası dediğimiz şey şehrin sıcaklığının kırsala göre biraz daha yüksek olmasıdır.” dedi.

“HERŞEYİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLAMAMALIYIZ”

Tek, ‘Şubat ayının ikinci haftasında gelecek sistemler var. Deniz suyu sıcaklıklarının biraz daha düştüğünü, 8-9 dereceye kadar indiğini görürsek aynı sistem yani benzer bir sistem İstanbul merkezde de kar yağışına neden olacak gibi görünüyor. Deniz suyu sıcaklığının biraz daha düşmesi gerekiyor. Elbette deniz suyu sıcaklığının 8 dereceye düşmemesinin nedenlerinden biri de her şeyin iklim değişikliğine bağlanmaması. Ancak iklim değişikliğinin de etkisi var. Çünkü denizler, biriken gücün, yani iklim değişikliğine bağlı olarak biriken gücün büyük bir kısmını yutuyor ve absorbe ediyor. Tutarlar, böylece deniz suyu sıcaklıkları çok fazla düşmez. “Yani geçmiş 10’lu ve 20’li yıllara baktığımızda deniz suyu sıcaklıkları bu zamanlarda rahatlıkla 8 derece ve 9 dereceye kadar düşüyordu” dedi.

“İSTANBUL’A YAKINDA KAR YOK, SICAK GÜNLERİN SAYISI ÇOK”

İstanbul’da kışın geri kalan kısmında beklenen yağışların çoğunlukla yağmur şeklinde düşeceğini belirten Tek, ‘İstanbul’da çok yakın çekimde kar görünmüyor. Mevsimsel iddialarda Aralık ve Ocak aylarında sıcaklıkların genel olarak önceki ay ortalamalarının üzerinde seyrettiği görüldü. Şubat ayı da öyle görünüyor. Bu da sıcak günlerin sayısının soğuk günlere göre daha fazla olacağı anlamına geliyor. Artık havalar soğuk olduğu için soğuk günler de olacak.

Şubat ayının geneline baktığımızda bir iki gün, bir hafta soğuk olabilir. Ama bu bize şunu söylüyor; Bu hiç kar yağmayacağı anlamına gelmiyor. Çok sıcak günler var ama kar ihtimali de var. Özellikle şubat ayının ikinci haftasında sistemin kar yağışına neden olma ihtimali bulunuyor. Bu haftadan itibaren sıcaklıklarda yeniden artış yaşanıyor. Bu, soğuk havanın yerini biraz daha sıcak havayla değiştirecektir. Şubat ayında sıcaklıklar genellikle ortalamanın üzerinde seyreder. Mart ve Nisan aylarında yine üzerinde olacaktır. Ancak yağış miktarı ortalamanın üzerindedir. Ancak yağış almaya devam edeceğiz. Yine barajlardayız çünkü kritik bir dönemden geçtik. Barajların doluluk oranları artmaya devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu