Haber

Finike’de Yavru Deniz Kaplumbağaları Araç Altında Ezildi

Ramazan SARIKAYALI/ANTALYA, – ANTALYA’nın Finike ilçesinde gün ışığı yerine yoldaki aydınlatmaları takip ederek otoyola çıkan 10’a yakın yavru deniz kaplumbağası araçların altında kaldı.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tehlike altında olan türler kırmızı listesinde yer alan deniz kaplumbağalarının ‘Caretta caretta’ ve ‘Chelonia mydas’ türlerinin Akdeniz’in Türkiye kıyılarında yuvalama dönemi sona erdi. Deniz kaplumbağalarının en değerli yuvalama alanlarından biri olan Antalya’da; Birçok yerde korunaklı yuvalardan çıkan yavrular, Akdeniz’in mavi denizlerinde coşkulu yolculuklarına başladı. Gün ışığı yavruların denizle buluşmasında yol gösterici olurken, Finike ilçesi Hasyurt kıyısındaki yuvadan çıkan bazı yavru deniz kaplumbağaları yol aydınlatma lambalarının ışığı karşısında şaşkınlığa uğradı. Gün ışığı yerine yoldaki aydınlatmaları takip eden 10’a yakın yavru, D-400 karayoluna çıktıklarında araçların altında kalarak hayatını kaybetti.

‘Işıklar KIRMIZIYA BOYANABİLİR VEYA SÖNÜK OLABİLİR’

Ulupınar Mahalle Muhtarı ve Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi Lideri Habip Altınkaya, “Kumluca-Finike arasındaki sahilimizde kötü bir durum yaşandı. Oradaki vatandaşlardan duyduğumuza göre deniz kaplumbağalarımız yavrularımız yola düşerek telef olmaya başladı. yoğun trafik bu kötü bir durum çünkü 2 veya daha fazla 3 yılda bir geliyor ve tıpkı anne kaplumbağanın yumurtlaması gibi yavru da yuvadan çıkıyor ve denize ulaştığında böyle bir zorlukla karşı karşıya kalıyor. bu çok kolay, küçük dokunuşlarla bu sorunu çözebiliriz. Çıralı’da denedik. Sahile vuran 3 adet sokak lambamızı kırmızı boyayla boyadık. Boyadık ve ışığı donuklaştırdık. Bu alanda Bu ışıkları kırmızıya boyayıp en az 2 ay kör ederek deniz kaplumbağası yavrularının denize gitmesini sağlayabiliriz.Neden önemli?Çünkü 1000 yavrudan 2 veya 3’ü yetişkin kaplumbağa haline gelebilir.Bu nedenle hepimiz çalışıyoruz. Deniz kaplumbağalarının yavrularının denize gitmesine yardım etmek için hep birlikte. “Belediye ve devlet kurumları bu konuya destek vererek sorunu çözebilirler” dedi.

sungurluhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu