Haber

TBMM’den geçen araştırma görevlileri kadro düzenlemesi

Sözleşmeli Araştırma Görevlisi Alınması ve Milli İstihbarat Akademisi Kurulmasını da İçeren Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek malzeme oldu.

Kanunda yükseköğretim kurumlarında görev yapan 50/d araştırma görevlilerinin 33/a kapsamına alınmasına ilişkin bir düzenleme bulunmaktadır.

Tıp, diş hekimliği, eczacılık ve veterinerlik alanlarında uzmanlık eğitimi yapanlar ve bu eğitimleri tamamlayanlar hariç; Tezli yüksek lisans veya doktora, sanatta yeterlik eğitimine devam eden veya bu eğitimi tamamlayan araştırma görevlileri, 6 ay içinde talep etmeleri halinde bulundukları üniversite tarafından araştırma görevlisi kadrosuna atanırlar. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren.

Yasaya göre Yükseköğretim Kalite Kurulunda uzman ve uzman yardımcısı da istihdam edilebilmektedir.

Kanun ile yükseköğretim kurumlarındaki disiplin cezaları ve disiplin cezasını gerektiren disiplin hataları ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Disiplin soruşturması, disiplinin konusu öğrenildiği anda derhal başlatılır ve soruşturma en geç 30 gün içinde sonuçlandırılır. Soruşturmanın bu süre içinde tamamlanamaması halinde, soruşturmacı gerekçeli olarak ek süre talep edebilir.

Kınama ve yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezalarında 1 ay içinde; 3 ay içinde disiplin soruşturması başlatılmazsa disiplin cezası verme yetkisi sona erer.

Disiplin cezasını gerektiren fiillerin işlendiği tarihten itibaren en geç 2 yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde disiplin cezası verme yetkisi sona erer.

Hakkında disiplin soruşturması açılan öğrenciye, işlediği kabahatin nedeni, savunmasını yapacağı tarihten en az 7 gün önce yazılı olarak bildirilir. Öğrenci savunmasını sözlü veya yazılı olarak yapabilecektir.

Disiplin cezasının zamanaşımı süresi içinde disiplin cezasının tekrarı hâlinde ağır ceza uygulanır. Disiplin hatasının tekrarı nedeniyle yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası uygulanmaz.

ÜNİVERSİTELERİN İSİMLERİ DEĞİŞECEK

Vakıf yükseköğretim kurumları, öğrenci gelirlerinin yüzde ikisini her yıl kendi adlarına açılan hesaba yatırma yükümlülüğünü banka teminat mektubu ile yerine getirebilecek.

Beykent Üniversitesi’nin adı “İstanbul Beykent Üniversitesi”; Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi’nin adı “Alanya Üniversitesi”dir; Antalya AKEV Üniversitesi’nin adı “Antalya Belek Üniversitesi” olup; Nişantaşı Üniversitesi’nin adı “İstanbul Nişantaşı Üniversitesi”; Nişantaşı Meslek Yüksekokulunun adı “İstanbul Nişantaşı Meslek Yüksekokulu” olarak değiştirilecektir.

MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ KURULACAK

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bünyesinde; İstihbarat ve milli güvenlik alanlarında lisansüstü eğitim, bilimsel araştırma ve yayın yapmak üzere Milli İstihbarat Akademisi adı altında bir yükseköğretim kurumu kurulacak.

Milli İstihbarat Akademisi’nin akademik ve idari teşkilatı, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar MİT tarafından hazırlanıp Cumhurbaşkanınca onaylanan yönetmelikle belirlenir.

Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yıllık harcama planları, gelirleri esas alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın görüşü alınarak Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak. (HABER MERKEZİ)

ipsalahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu