Haber

Şırnak’ta terörden temizlenen köyün yeniden inşa edilen kilisesi ibadete açıldı

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Cevizağacı köyünde sağlanan huzur ortamının ardından harabelerinin üzerinde yapımına 4 yıl önce başlanan Mor John Kilisesi ibadete açıldı.

1990’lı yıllarda terör nedeniyle terk edilen Cevizağacı köyü, 2001 yılında başlatılan “Köye Dönüş Projesi” ile yeniden hayat buldu. Geçmişte köylerini terk etmek zorunda kalan ailelerden 8’i devlet desteğiyle topraklarına döndü.

Huzur dolu köylerinde yaşamaya devam eden Keldaniler, geçmişte ibadet ettikleri ancak zamanla yıkılan Mor John Kilisesi’ni yeniden inşa etmek istedi. Dilekleri Avrupa’da yaşayan hemşehrileri Çelebi Yaramış tarafından yerine getirildi.

Yaramış, kilisenin inşası için gerekli maddi desteği sağladı. Alınan izin doğrultusunda inşaatı 4 yılda tamamlanan kilisenin açılışı yapıldı.

Açılışa katılan Beytüşşebap Belediye Başkanı Habip Aşan, yıllar önce göç eden Keldani vatandaşların köylerine döndüğünü anlattı.

Barışın sağlanmasının ardından Keldanilerin köylerinde eskisi gibi yaşamaya başladıklarını belirten Aşan, şöyle konuştu:

“Bizim dileğimiz, aramızdan ayrılan insanlarımızın geri dönüp memleketlerine yatırım yapmaları ve yeniden bağlar kurmalarıdır. Ülkemizin en güzel özelliği din, kültür, dil, ırk ayrımı yapmadan bir arada yaşayabiliyor olmamızdır. Bunların güzel örnekleri de ülkemizde mevcuttur. Siirt, Mardin, İstanbul ve Beytüşşebap gibi “Güzelliğin her yerde yaşanmasını istiyoruz.”

Diyarbakır’daki Mar Petyun Keldani Kilisesi Piskoposu olarak atanan Sabri Anar, “Kilisenin yeniden inşa edilmesinden dolayı hükümetimize ve polisimize çok teşekkür ediyoruz. Onların sayesinde bu kilise inşa edildi ve ibadete açıldı.” söz konusu.

Beytüşşebap Eğitim, Kültür ve Kalkınma Derneği Lideri Zekeriya Dursun, kilisenin ibadete açılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, dünyanın her yerinden herkesi köylerine davet ettiklerini kaydetti.

Köyde yaşayan Hülya Yaramış, terör nedeniyle 1990’lı yıllarda evlerini bırakıp Fransa’ya yerleştiklerini, güvenlik güçlerinin huzuru sağlamasının ardından köye geri döndüklerini söyledi.

Memleketlerine dönmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Yaramış, “Barışın gelmesiyle birlikte hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar bir arada oturacak.” dedi.

Mardin’in Midyat ilçesinden gelen Rahip İshak Ergün, yeniden inşa edilen kilisede ayin ve duaların yapılacağını belirterek, “Dünyanın huzur ve esenliği, insanların kardeşlik içinde yaşaması için burada her zaman dualar okunacaktır. Allah güvenlik güçlerimizden razı olsun, bize çok büyük kolaylıklar sağladılar. Bugün onların sayesinde.” “Buraya rahatlıkla gelebiliriz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve bu kilisenin açılışında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” sözlerini kullandı.

haber-uzundere.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu