Haber

İngiltere, Fransa ve Almanya’nın İran’ın uydu fırlatmasını kınamasına tepki

İran Dışişleri BakanlığıSözcü Nasser Kenani, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kaim-100 uydu taşıyıcı roketini kullanarak Süreyya isimli araştırma uydusunu geçen hafta fırlattıklarını hatırlattı.

Sözcü Kenani, Tahran’ın uydunun 750 kilometre uzaklıktaki yörüngeye yerleştirilmesine ilişkin balistik füze faaliyetlerini ilk kez kınayan İngiltere, Fransa ve Almanya’ya tepki gösterdi.

Kenani, üç ülke ” müdahaleciUluslararası düzenlemelere göre İran’ın uzay alanındaki faaliyetlerine yönelik herhangi bir kısıtlamanın bulunmadığını savundu.

20 Ocak’ta İran Süreyya “” adlı yeni bir araştırma uydusunu uzaya fırlattı. Uydu, ilk kez 750 kilometre uzaklıktaki yörüngeye başarıyla yerleştirildi.

ABD ve Batılı müttefikleri, İran’ın balistik füze faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu ve İran’ın ” Ortadoğu ve Avrupa’yı tehdit eden kıtalararası balistik füze programını uydu faaliyetlerinin arkasına sakladı.“Hızlı.

Tahran yönetimi ise geliştirilen füzelerin konvansiyonel olduğunu ve nükleer anlaşmayı destekleyen BMGK’nin 2231 sayılı kararına uygun olduğunu savunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu