Ekonomi

Birleşik Krallık’ta konut satış fiyatları rekora yaklaştı, ivme devam ediyor

Birleşik Krallık’ta konut fiyatları rekor seviyelere yaklaşırken, konut piyasası Nisan ayında da güçlü performansını sürdürdü. Emlak sitesi Rightmove Pazartesi günü, 13 Nisan’a kadar geçen dört haftalık sürede konut satış fiyatlarının yıllık bazda %1,7 oranında arttığını bildirdi.

Büyüme oranı önceki dört haftada gözlenen %1,5’lik artıştan biraz yavaşlamış olsa da, aylık artış %1,1 olarak gerçekleşti.

Ortalama yeni satıcı fiyatı 372.324 £’a ulaşarak Mayıs 2023’te kaydedilen zirvenin sadece 570 £ gerisinde kaldı. Bu rekora yakın seviye, son bir yıl içinde görülen en büyük yıllık artışı yansıtıyor.

Britanya konut piyasasındaki canlanma kısmen, eski Başbakan Liz Truss’un mali piyasalar üzerinde çalkantılı bir etki yaratan vergi indirimleri önerisinin ardından 2022 yılında yükselen borçlanma maliyetlerindeki düşüşe bağlanıyor.

Rightmove’un verileri, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yeni satıcı sayısında %12’lik bir artışa ve satış sayısında %13’lük bir yükselişe işaret ediyor. Lüks konut segmenti, 2024’te sorulan fiyatların 2014’ten bu yana en hızlı şekilde yükselmesiyle en önemli talebi yaşadı.

Yine de, genellikle ipoteğe daha fazla güvenen birinci ve ikinci kez alıcıların hedeflediği mülklere olan talepte daha az belirgin bir artış görüldü.

Birleşik Krallık konut piyasası ivmesini korurken, gerçekçi fiyatlandırma ile piyasa talebi arasındaki denge satıcılar için kritik bir faktör olmaya devam edecek.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

habersiverek.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu