Haber

553 milyon TL borçlu BURULAŞ’tan 5,1 milyon TL’lik araç bağışı

Sayıştay’ın AK Partili Alinur Aktaş idaresindeki Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım iştiraki BURULAŞ’a ilişkin 2021 raporu, şirketin borç batağında olmasına rağmen çeşitli belediyeler ve derneklere yaptığı ‘bağışı’ ortaya çıkardı.

Cumhuriyet’in haberine nazaran, Sayıştay’ın BURULAŞ 2021 raporunda, şirketin 222 milyon TL yıllık ziyan ve 553.8 milyon TL borçlu olmasına ve ana mukavelesindeki “taşınır bağışı yapamaz” kararına rağmen 37 taşıt bağışında bulunduğu belirtildi. Raporda, toplam bedeli 5.1 milyon TL olan bağışların iki özel dernek, bir vilayet belediyesi, bir büyükşehir belediyesi, bir yurtdışı belediyesi ve 15 ilçe belediyesine yapıldığı belirtildi. Sayıştay, mevzuata alışılmamış bu süreçlerdeki usulsüzlüğe dikkat çekti. BURULAŞ ise “ilerleyen yıllarda şirket tarafından bağış yapılmayacağını” belirtmekle yetindi.

ÖZEL HALK OTOBÜSÜ SAHİPLERİNE 16.5 MİLYON TL GELİR DESTEĞİ

BURULAŞ’ın özel halk otobüslerine (ÖHO) de dayanaksız formda gelir takviyesi ödemesi yaptığı belirlendi. Rapora nazaran, 2021’de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden, BURULAŞ’a rastgele bir destek olmaksızın 71.2 milyon TL aktarıldı. BURULAŞ da özel halk otobüsü sahiplerine 16.5 milyon TL gelir dayanağı ödemesi yaptı. Sayıştay, yapılan sürecin adapsız olduğuna dikkat çekerek “kamu kaynağı kullanan bir şirketin, mevzuatta dayanağı olmayan ödemeler yapmaması gerekir” ihtarında bulundu.

Ayrıca, Sayıştay’ın Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin 2021 kontrol raporu da açıklandı. Rapora nazaran, 18 belediye meclis üyesi birebir vakitte belediyenin ortağı olduğu farklı şirketlerin idare şuralarında vazife alıyor. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu